Vodafone, 7 yaşından itibaren yazılım eğitimi başlatacak



Mobil telefonlarda kullanılan 65 milyon aplikasyon, dijital dünyanın temeli. Vodafone, bu dünyaya katkı verecek yazılımcılar yetiştirmek için 7 yaşından itibaren eğitim başlatacak.


Dünyada dezavantajlı kesimlere destek veren, Türkiye'de de kadın, çocuk ve engellileri merkez alan Vodafone Vakfı, yeni bir hamle başlatıyor. Londra'da düzenlenen törenle 25'inci yılını kutlayan Vodafone Vakfı'nın Türkiye ayağı, bu yıl 'Dijital Kalkınma Seferberliği' hedefi kapsamında Türkiye'deki çocuklara kodlama eğitimi verilmesi için harekete geçti. Vakıf Başkanı Hasan Süel, Türkiye'de dijital kalkınma atağı başlatacaklarını, bu seferberlik ile sadece teknoloji tüketen değil, aynı zamanda 'teknoloji üreten' nesiller için önemli adım atacaklarını ifade etti. Türkiye'yi dijital geleceğe çocuklarla birlikte taşıyacaklarını ifade eden Süel, "Bu aynı zamanda Türkiye Vodafone Vakfı'nın Türkiye'deki 10'uncu yılını taçlandıracak bir proje olacak" dedi.

Türkiye'deki çalışmaları sırasında 573 ana sınıfı açıp 640 bin kadının hayatına dokunduklarını, engelli bireylerin dışarı çıkıp üretken olmasını sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Süel, şimdi de 7-13 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi vererek geleceğin yazılımcılarını yetiştireceklerini ifade etti. Bu projenin adım adım gideceğini, en önemli trendlerden biri olan kodlamanın dünyada ortaokul seviyesinde başladığını, kendilerinin ise ilkokul çocuklarında başlatmak istediklerini söyleyen Hasan Süel, "Akıllı telefonlarda 65 milyon aplikasyon var. Bunlar kodlama ile yazılıyor. 2023 hedeflerine ulaşmak kodlama ile daha hızlı olacak. Kodlama yeni meslekler kazandıracak, geleceğin iş alanı olacak. Milli Eğitim ile niyet belirten görüşmeler yapmakla birlikte somut adım atmadık ama pilot okullarda başlayıp gittikçe büyüyecek bir programdan söz ediyoruz. Bir iş ortağımızın yetkinliği ile eğitim vereceğiz. Çatısı bu sene oluşacak" dedi. Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnet ise Dijital Kalkınma Seferberliği'nin, Türkiye'nin dijital yarınlara hazır nesiller yetiştirmesi açısından önemli bir adım olarak görüp, desteklediklerini ifade etti.

HEDEF TEKNOLOJİ ÜRETEN NESİL

25'inci yılını kutlayan Vodafone Vakfı, Londra'da düzenlenen törenle, dünyanın birçok ülkesinde dezavantajlı kesimleri nereden nereye getirdiklerini de dünyaya duyurdu. Törene Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci de katıldı. Süel, Türkiye'de 2007 yılında kurulan vakfın 3 milyonu aşkın bireyin hayatına dokunduğunu, 27 milyon liralık sosyal yatırım yaptığını söyledi. Süel, "Şimdi de Türkiye'yi dijital geleceğe çocuklarımızla taşıyacağız" ifadesini kullandı.

KADINA DESTEK

Vakfın, "Önce Kadın" hareketiyle kadınlara dijital destek verildi, iş gücü eğitimleri gerçekleştirildi, Soma'daki kadınlar ekonomik destekle yeniden ayağa kaldırıldı.

Kadınların bilişime katkısı 9 milyar avro

Dijital Kalkınma Seferberliği'nin önemli bir ayağının da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olacağını belirten Süel, şunları söyledi: "Araştırmalar gösteriyor ki, kadınların bilişim sektöründe daha fazla yer almasının sadece AB ekonomisine yıllık katkısı 9 milyar avro olacak. Biz de bu oranların artırılması ve kız çocuklarının bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için, yaşları 13-18 arasında değişen kız öğrencilerin, teknoloji, bilim, mühendislik, matematik alanlarına yönelmesini amaçlayan 'Bilişimde Kızlar Günü'ne destek veriyoruz. Bu destek devam edecek. Kız öğrencilere yönelik programımızın önemli bir bölümünü kodlama eğitimi oluşturacak

Konular