Yapay zeka duygulanabilir mi?
Bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız yapay zeka ile aşkgerçek oluyor. Çinli teknoloji devi Huawei, yapay zekanın duygusallaşacağını ve akıllı asistanların insanları anlayıp onlara duygusal tepkiler vereceğini açıkladı.
Teknoloji dünyasının gözü bu hafta Çin'in Silikon Vadisi olarak bilinen Shenzhen'de gerçekleştirilen Huawei Global Analyst Summit (HAS) 2018'deydi. VATAN olarak biz de Shenzhen'de Huawei yöneticilerinin konuşmalarını yakından dinleyip mühendislerin çalışmalarını inceleme şansı bulduk. Bu yıl HAS'ta konuşulan konuların başında dünyayı çepeçevre saracak bulut teknolojileri, hayatı kolaylaştıracak yapay zeka ve yakın gelecekte yaşayacağımız akıllı şehirler geldi.
Huawei yöneticilerinin zirvede verdiği mesajlardan en önemlisi yapay zekayı nasıl bir noktaya getirecekleri oldu. Şirketin üzerinde çalıştığı son projeye göre yapay zekanın insanlarla konuşma biçimi değişecek. Yapay zeka asistanları insan hayatına daha iyi adapte olabilmek için duygusallaştırılacak. İnsan duygularını anlayıp bu duygusal durum içerisinde insanlarla iletişime girecek. Asistanlar ile insanların duygusal ihtiyaçları da giderilmeye çalışılacak.
Senaryo ilham oldu
Yani tıpkı 'Black Mirror' dizisinde ve 2014 Oscar Ödülleri'nde En Özgün Senaryo Ödülü'nü kazanan 'Her' (AŞK) filmindeki başrol oyuncusu Theodore'nin yapay zeka ile duygusal bir ilişki yaşaması gibi siz de bu duygusallaştırılmış asistanlar ile etkileşime geçebileceksiniz. Yapay zekalara sahip robotlar eve geldiğinizde size bir aile bireyi gibi davranıp hatır soracak. Kızdığı zaman size tavır alacak. 2 gün sizi ihmal ettiğinde dönüp kendini affettirmeye çalışacak. Belki de siz de onun bu ilgisine karşı ona duygusal olarak bağlanacaksınız.
Hatta Huawei yöneticileri de bu projenin bilim kurgu filmlerinden ilham alındığını belirterek bunun etkili olması için yazılımın doğru kurgulanması gerektiğini aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Yapay zeka asistanları ile duygusal etkileşim sağlamak istediklerini belirten Huawei'nin Tüketici Grubu Başkan Yardımcısı Felix Zhang, "Şu anda günde 110 milyon Çinli şirketin sesli asistanını kullanıyor. Bu büyük bir veri ve sürekli projeyi geliştirmemizi sağlıyor. Yakında akıllı telefonları kullanmak için onlara dokunmaya gerek duymayacağız. Her şeyi sesli komutlarla yürüteceğiz" dedi.
Yüzde 85'i buluta taşınacak
2015'te tüm kurumsal firmaların yüzde 85'i hizmetlerini bulut teknolojisi üzerinden verecek. Verilerin yüzde 80'i kullanıma açılacak. Şirketlerin yüzde 86'sı yapay zekaya geçecek.
20 milyar bağlantılı ev
Huaweı akıllı ev çözümlerinin yeterince yaygınlaşmadığını ancak önümüzdeki 7 yılda hızlı bir aşama kaydedileceğini öngörüyor. 2018'de akıllı robotların penetrasyon oranı yüzde 1.5 ve bu robotların çoğu yeri süpürme gibi basit işlevlere sahip. 2025'te akıllı ev sayısı dünyada 20 milyarı aşacak ve akıllı robotların penetrasyon oranı yüzde 12'ye çıkacak.
23 trilyon $'lık dijital ekonomi
Zirvede Huawei'in Küresel Sektör Vizyon Raporu (GIV) 2025'i kamuoyuyla paylaşan Huawei Stratejik Pazarlama Direktörü William Xu, "Rapor, 2025 yılına kadar dünya çapında toplam bağlantı sayısının 100 milyara ulaşacağını, videonun toplam veri trafiğinin yüzde 89'unu oluşturacağını ve küresel şirketlerin yüzde 86'sının yapay zeka kullanacağını, bunun da 23 trilyon dolar değerinde bir dijital ekonomi yaratacağını öngörüyor" şeklinde konuştu.
5G'li Mate 30 yolda
HuaweI, zirvede analistlere 5G teknolojilere daha çok yatırım yapacaklarını anlatırken ilk 5G telefonunun 2019'un 2'nci yarısında piyasada olacağını açıkladı. Şirket bu cihazda kendi 5G modemini kullanmayı planlıyor. Cihazın büyük ihtimalle Huawei Mate 30 olması bekleniyor.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?