Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
Ulaştırma Bakanlığı Güvenlik Daire Başkanı: Kamu kurumlarında bulunan sistemlerde siber tehditlere karşı sızma testlerini zorunlu hale getirdik. Siber savunmanın güçlendirilmesi ve kritik altyapının korunması için bütün paydaşlarla çalışıyoruz"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Siber Güvenlik Daire Başkanı İlhan Kesgin, kamu kurumlarında bulunan sistemlerde siber tehditlere karşı sızma testlerini zorunlu hale getirdiklerini belirterek, "Siber savunmanın güçlendirilmesi ve kritik altyapının korunması için bütün paydaşlarla çalışıyoruz." dedi.
Kesgin, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu 2. Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'nde, Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemlerine ilişkin bilgi verdi.
Ülkenin ulusal siber güvenlik stratejisinin hazırlığında risk, tehdit ve açıklıkların göz önünde bulundurulduğuna işaret eden Kesgin, "Aynı zamanda tüm paydaşların gerekli farkındalık ve yetkinliğe ulaşması, siber olaylara karşı bir hazırlık ve süreklilik planının bulunması ve uygulanması, uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımının bulunması, şeffaflık, hesap verebilirlik ve etik değerlerin göz önünde bulundurulması, yerli ürüne hizmet kullanımının teşvik edilmesi göz önüne alınmıştır." diye konuştu.
Türkiye'nin kritik altyapılarının korunmasının beş stratejik ana eylem planından birisini oluşturduğunu dile getiren Kesgin, diğerlerinin de siber suçlarla mücadele, insan kaynağının geliştirilmesi, siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi ve siber güvenliğin milli güvenliğe entegrasyonunun sağlanması olduğunu bildirdi.
Kesgin, kara, hava, deniz ve uzaydan sonra beşinci alan olarak kabul edilmeye başlanılan siber alanda güvenliği sağlamanın bütün ülkeler için öncelikli hale geldiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu alanda girişimde bulunan ilk ülkelerden olduğunu söyledi.
Siber güvenlik çalışmalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü belirten Kesgin, şunları kaydetti:
"Bu alanda Siber Güvenlik Kurulu oluşturuldu. Kurulun ilk toplantısı neticesinde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı yayınlandı. Nisan 2018 itibarıyla kurumlarımızda 12 adet sektörel ve kurumsal siber olaylara müdahale ekibi kurdurduk ve sektörel SOME'lerin de ön ayak olmalarıyla 863 adet kurumsal SOME günümüze kadar kurulmuş oldu. Kamu kurumlarında bulunan sistemlerde siber tehditlere karşı sızma testlerini zorunlu hale getirdik. Siber savunmanın güçlendirilmesi ve kritik altyapının korunması için bütün paydaşlarla çalışıyoruz."
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?