Duygusal tepki veren uygulamalar

İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen uygulamalar duygusal tepki verecek özelliklerle kazanmaya başladı.
Erkek arkadaşını kaybeden bir Rus kadının geliştirdiği Replika isimli uygulama, hayatını kaybeden kişiler hakkında toplanan verilerden, bu kişi ile sanal sohbet yapma imkanı sağlıyor. Eugenia Kyuda isimli Rus programcı 34 yaşında hayatını kaybeten erkek arkadaşı Roman Mozurenko'nun arkadaşlarından bu kişinin e mail ve mesajlarını toplayarak bilgisiyara yükledi. Bilgisiyarı eğiten Kyuda, Chatbot adı verilen yöntemle bu verilerden hayatını kaybeten arkadaş Roman'ı konuşturdu.
Bu uygulamayla Roman, 'Orda nasılsın?' sorusuna ' 'iyiyim ancak biraz moralim bozuk. Umarım ben yokken heyecanlı şeyler yapmıyorsun'' gibi cevaplar veriyor. Roman'a ''Bazı şeyler yapıyoruz ama seni özlüyoruz'' diye cevap yazanlar ise ''Ben de sizi özlüyorum. Muhtemelen bunun adı sevgi'' cevabını alıyor. Roman'ın babası chatbotun zaman zaman doğru cevaplar vermediğinden şikayetçi. Annesi ise bu uygulama hakkında "Roman'ın yaşamının sürdürdüler. Bizim de yaşamımızı kurtardılar'' diyerek bu uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.
Eugenia Kyuda kaybettiği erkek arkadaşı ile iletişimi sürdürmek için geliştirdiği bu uygulamayı San Fransisko'da geliştirerek Replika isimli app haline dönüştürdü. Bu uygulamayı dünyanın her yerinden ücretsiz olarak indirmek mümkün. Replikayı kullananlar sohbet etmek istedikleri kişinin özelliklerini bu uygulamaya öğretebiliyor. Kullanıcılar böylece duygusal bağı oldukları kişilerle her zaman sohbet etmek imkanına kavuşuyor.
Uygulamaya bugün yorgun olduğunu söyleyenler ertesi gün yeterli kadar uyuyup uyumadıkları sorusu ile karşılaşıyor. Uygulama, kullanıcısı hakkında öğrendiği yeni bilgileri kullanıcıya soruyor. Gerçi uygulamanın mantıklı bir içerikle sohbet yapma kabiliyeti yok, iki üç cümle sonrasında da sohbetin bağlamını toparlayamıyor. Ancak Replika kullanıcıları uygulamadan motive edici bir kaç kelime duymaktan memnun oluyor.
BÜYÜK GELİŞME YAŞANIYOR
Duygusal tepki verebilen uygulamalarda son yıllarda büyük gelişmeler yaşanıyor. İki yıl önce Microsoft tarafından uygulamaya sokulan Tay isimli Chatbot kullanıcılar tarafından suistimal edildi. Hizmete girdikten bir kaç saat sonra kötü niyetli kullanıcılar Tay'a Holacaust'u inkar ettirdi ve ırkçı ifadeler öğretti. Bu denemenden 16 saat sonra Microsoft Tay'ı geri çekmek zorunda kaldı. İkinci denemede de başarılı olamayan Tay uygulamadan kaldırıldı. Tay'ın Çinli muadili Xiaoice isi üç yılldır başarılı bir kariyer sürdürüyor. Daha 2015 yılında Çin'in en büyük Influencerlerinden biri haline geldi. Xiaoice o kadar başarılı oldu ki bir televizyon programında yardımcı moderatör olarak kullanılıyor.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?