Sosyal medya egolarımızı nasıl etkiliyor?
Selfie çekenler ameliyat olmak için koşuyor
Selfie çılgınlığı tıpta yeni bir soruna neden oldu. Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre devamlı selfie çeken kullanıcıların başvurduğu ameliyat doktorlarında şaşırmasına neden oldu.
Yeni bir araştırmaya göre çekilen selfie'ler, insanların burunlarını normalden %30 daha büyük gösteriyor. JANA Facial Plastic Surgery dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, pek çok kişinin hayranı olduğu bu çekimler sırasında kameranın durduğu yakınlık ve geniş açılı lensler bir araya geldiğinde bu görüntü ortaya çıkıyor.
Neyse ki araştırma, insanların burunlarının daha büyük göründüklerinden daha önemli çıkarımlar da yapıyor. Bu "daha önemli" çıkarım ise estetik cerrahların söylediklerine göre, "sorunlu" selfie'lerin daha fazla insanın burun ameliyatı istemeleri ile sonuçlanması.
Araştırmanın ortak yazarların Rutgers profesörü ve baş ve boyun cerrahı Boris Paskhover'ın söylediğine göre "gençler sosyal medya üzerinde yayımlamak için sürekli olarak selfie çekiyorlar ve bu görüntülerin gerçekte nasıl gözüktüklerinin temsilcisi olduğunu düşünüyorlar" ve bu da duygusal durumlarını etkiliyor. Paskhover, aslında selfie'lerin taşınabilir birer eğlence aynası gibi olduklarını söylüyor.
American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons estetik cerrahlarının 2017 yılındaki raporlarına göre hastaların %55'i selfie'lerde daha iyi gözükmek istiyorlardı. Bu da bir önceki yıla göre %13'lük artış anlamına geliyor.
JAMA araştırması selfie'lerin burun boyutuna etkisini belirlemek amacıyla Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden yardım aldı ve araştırmacı Ohad Fried, farklı gruplardan katılımcıları temel alarak matematiksel bir model geliştirdi. Bu modele göre 30cm uzaklığındaki bir selfie, 15 metre uzaklığındaki bir fotoğrafa göre burun genişliğini normale göre %30 daha geniş gösteriyor.
Bu sendrom, sosyal medyanın egolarımızı etkilediğini kanıtlayan son örnek. Diğer araştırmalar da fazla sosyal medya kullanımı ile hasetlik ve depresyon arasında bir ilgi olduğunu gösteriyordu. Chip'in haberine göre tabi ki insanların selfie görünümleri hakkında endişeleniyor olmaları pek şaşırtıcı değil. Bu konuda geçtiğimiz yıl yapılan ilk büyük çaplı araştırma, en azından Instagram kullanıcılarının, ne kadar iyi göründükleri ve modaya uygun olduklarını göstermek için selfie'leri kullandıklarını ortaya koymuştu...
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?