RTÜK'ün internet denetimi neleri değiştirecek?
Büyük oranda özel sektöre yeni teşvikler içeren yeni torba yasa, internet yayıncılığı ile ilgili önemli bir değişikliği de içeriyor. BTK denetiminde olan internet yayıncılığı kuralları konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na RTÜK denetim ve ceza yetkisi veriyor.
RTÜK Kurul Üyesi Taha Yücel, Meclis'e sunulan yeni torba yasada yer alan ve internetten düzenli yayın yapan kuruluşlara RTÜK denetimi getiren düzenleme ile ilgili bilgi verdi.
Amacın internet ortamındaki yayınlardan doğabilecek sakıncaları önlemeye yönelik olduğunu belirten Yücel, kanunun kişisel iletişim hariç tüm mecraları kapsayacağını ifade etti. Yücel, şunları söyledi:
"Geleneksel yayın hizmeti yapan, yani şu anda televizyon kanallarının internetten ilettiği yayınlar kapsam altına alınacak ve sadece internet ortamında bireysel iletişimi kapsamayacak şekilde, çok sayıda kişiye ulaştırılıp bir yayın hizmeti mantığı ile sunulan ve bir şekilde abonelikle de gelir toplayan platformlar da bu kapsamın altına alınacak.
Normal yayını yok, sadece internet ortamında kanal oluşturup dizi yayını yapanlar var. İşte bununla ilgili kanun diyor ki, "Bunlar da RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacak ve RTÜK'ün mevzuatına tabi olacak."
Büyük oranda özel sektöre yeni teşvikler içeren yeni torba yasa, internet yayıncılığı ile ilgili önemli bir değişikliği de içeriyor. 2 Şubat tarihinde TBMM'ye sevk edilen ve şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasa tasarısının 73'üncü maddesi, bugüne kadar Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumu'nun (BTK) denetiminde olan internet yayıncılığı kuralları konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) denetim ve ceza yetkisi veriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'de yüz binlerce abonesi bulunan BluTV, Spotify, Netflix, YouTube gibi internet üzerinden yayın yapan kanallar RTÜK kurallarına uymak zorunda olacak. Tüm platform işletmecilerine RTÜK'ten yayın iletim yetkisi alma zorunluluğu getirilirken, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınları ise sulh ceza hakimliği tarafından engellenebilecek. Yeni dönemde öncelikle cinsellik ve şiddet içerikli yayınlara engelleme getirilmesi planlanıyor.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?