İnternet hırsızlarından korunmak için yapılması gereken 6 şey

Arizona Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü profesörlerinden Hsinchun Chen, online hırsızlık tehlikesine karşı daha temkinli olmak için altı korunma yöntemini açıkladı.
Arizona Üniversitesi'nde çalışan Yönetim Bilişim Sistemleri Profesörü Hsinchun Chen, “Online hırsızlık söz konusu olduğunda güvende olmanızın tek sebebi kolay lokma olan diğer kullanıcılardır." diyor
Chen, aralarında Rusya, Çin ve ABD gibi ülkelerden çetelerin bulunduğu uluslararası hacker gruplarını araştırmak için 'Hacker Web' adlı bir proje yönetiyor. Ulusal Bilim Kurumu tarafından yürütülen bu proje 5,4 milyon dolar değerinde.
Chen aynı zamanda Arizona Üniversitesi'nin Yönetim Bilişim Sistemleri bölümündeki siber güvenlik lisansüstü programında da dersler veriyor. Siber güvenlik alanındaki 27 yıllık tecrübesinin ardından Chen “siber güvenliği bir zincir olarak düşünürsek siz ancak en zayıf halkanız kadar güçlüsünüz" diyor.
İşte Chen'in online hırsızlığa karşı daha güvenli olmanızı sağlayacak 6 önerisi:
ÇOK FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMASI KULLANIN
Çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanıcılara 2 ya da daha fazla kişisel bilgi sorarak hacker'ların kişisel bilgilere ulaşmalarını zorlaştırıyor. Bu yöntem ATM'lerde senelerdir kullanılıyor, zira para çekmek için hem kartımızın olması hem de PIN girmemiz gerekiyor. Online ortamdaki çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemi ise nispeten yeni bir seçenek.
ŞİFRE YERŞNE PARMAK İZİ KULLANIN
Bu yöntem yeni çıkan iPhone'larda veya çeşitli mobil bankacılık uygulamalarında mevcut. Chen, “Eğer şifre yerine parmak izi kullanma imkanınız varsa onu kullanın. Parmak izinin de sahtesini yapmak mümkün ama yine de şifre çalmaktan çok daha zor bir yöntem.” diyor.
ŞİFRENİZİ SIK SIK DEĞİŞTİRİN
Eğer hala bilgisayarınızda şifre olarak 'password' kelimesini kullanıyorsanız sizin için umut kalmamış olabilir. Çoğu kişi şifrelerini oluştururken büyük harf küçük harf noktalama işareti ya da rakamlar kullansa da birçok insan şifrelerini yeterince sık değiştirmiyor. Her birkaç ayda bir şifrelerinizi değiştirmeye özen gösterin, ve farklı hesaplar için farklı şifreler kullanın.
ANTİVİRÜS YAZILIMINIZI SIK SIK GÜNCELLEYİN
Yeni virüsler ortaya çıktıkça antivirüs yazılımları da bunları engelleyecek şekilde güncelleniyor. Güncellenmeyen antivirüs yazılımları bir süre sonra işe yaramaz hale gelecektir.
TEK BİR BİLGİSAYAR KULLANIN
“Bilmediğiniz her bilgisayardan hemen oturum açmayın.” diyen Chen online bankacılık ve alışveriş için en sağlıklısının tek bir güvenli bilgisayar kullanılması olduğunu söylüyor. Ayrıca bu gibi işlemleri akıllı telefonunuzdan yapmaktan kaçının zira akıllı telefonlar hacklenme konusunda çok daha savunmasız.
BİRDEN FAZLA E-POSTA KULLANIN
Chen, “İnternetteki kimliğinizi gizlemenin yollarını arayın. Örneğin birden fazla e-posta adresi kullanın. Eğer birden fazla e-posta adresiniz olursa asıl kimliğiniz belirsiz hale gelir. Böylece hackerların işi daha da zorlaşır.” diyor.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?