Online 9 eğitici uygulama



Eğitim, teknolojiyle giderek daha çok iç içe geçerken öğrencilerin de kitaplardan fazlasına ihtiyacı var. Gençlerin işlerini kolaylaştıran öğretici interaktif uygulamalar dersleri keyifli hale getiriyor. Aralarından hem okulda hem de günlük hayatta işe yarayanları araştırdık.

TED

TED, çeşitli konularda uzmanlarca verilen konferansların bir araya geldiği, çıkar gözetmeyen bir oluşum. Her yıl binlerce konuşmanın yayınlandığı ‘ted. com’ büyük ilgi görüyor. TED uygulamasıysa bunun mobil cihazlara indirgenmiş hali. Basit ve etkili bir arayüze sahip. Türkçe desteği de bulunuyor. Ücretsiz.

BUSUU

Yabancı dilini geliştirmek isteyenler için ideal. 3 bin kelime, deyim, interaktif testler, sesli diyaloglar... Uygulamaya Google ya da Facebook hesabınız üzerinden giriş yapıyor ve size uygun seviyeyi seçiyorsunuz. Karşınıza iş görüşmesi, akşam yemeği, sinema gibi seçenekler çıkıyor. 20 üniteye kadar ücretsiz.

WORLD HISTORY ATLAS HD

Küresel dünya haritası üzerinde, MÖ 10 binden günümüze medeniyetleri izleyebileceğiniz bir uygulama. Tarih ve coğrafya eğitiminde büyük faydaları olabilir. Ekranın altında barı sürüklediğinizde dünyanın herhangi bir noktasında hayat bulmuş medeniyetleri, ülkeleri görebiliyorsunuz. Merak ettiğiniz ülkenin üzerine tıkladığınızda karşınıza bir bilgi ekranı çıkıyor. Ayrıca wikipedia sekmesi de uygulamaya iliştirilmiş. Dezavantajı, İngilizce olması. Ücretsiz.

PHOTOMATH

Bu uygulama matematik problemlerini çözüyor. Üreticileri bu programı, ‘insan kararlarını taklit eden bir yapay zekâ türü’ olarak niteliyor. Peki, program nasıl çalışıyor? Mobil telefonunuz ya da tabletinizin kamerasıyla programın okuyabileceği bir matematik işlemini görüntülüyorsunuz. Ardından uygulama otomatik olarak devreye girerek birkaç saniye içinde işlemin sonucunu ekrana yansıtıyor. Ardından eğer isterseniz adım adım işlemin ayrıntılarına ulaşabiliyorsunuz. Uygulama şu an IOS ve Windows Phone işletim sistemleri için indirilebilir durumda. Ücretsiz.

SORUSANA

Ders çalışırken bazen bir soru bile tüm günü meşgul edebilir. Takıldığımız, ne yapsak da sonucunu bulamadığımız sorular için öğretmenlere de danışamayabiliriz. ‘SoruSana’ işte tam da böyle anlar için biçilmiş kaftan. Programın yaratıcısı Cenk Sezgin uygulama sayesinde Türkiye’deki eğitim eşitsizliğini gidermeye katkıda bulunmak istediklerini söylüyor. Uygulamada toplam 70 bin soru paylaşıldı. Bu sorular 140 binin üzerinde cevap aldı. Peki, uygulama nasıl çalışıyor? Takıldığınız sorunun fotoğrafını çekip uygulamanın ağında ya da arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Gönderilen soruları cevaplayabiliyorsunuz. Uygulamada en çok soru çözenlerin sıralandığı bir liderler listesi de var. Şu an sadece YGS-LYS için hizmet veriyor. IELTS-TOEFL gibi birçok sınav türünde yaygınlaşacak. Ücretsiz.

E-OKUL ÖĞRENCİ- MEB

Uygulama mobil cihazlardan e-okul sistemine ulaşmak için birebir. Not, proje, performans, devamsızlık gibi birçok bilginin bulunduğu uygulama basit bir arayüze sahip. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için. Ücretsiz.

BİYOLOJİ NOTLARI

Biyoloji, matematik, geometri ve edebiyat derslerinde en çok merak edilen konuları derliyor. Derslerini tekrar etmek isteyen lise öğrencileri için çok yararlı. Basit bir arayüze sahip. Ana mönüdeki derslerden birine tıkladığınızda konu başlıkları çıkıyor. Konuların bazıları detaylı şekilde anlatılmış, bazıları daha kısa. Ücretsiz.

QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS

Üniversitelerin dünyada kaçıncı sırada yer aldığını bulabileceğiniz bir uygulama. Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme kurumlarından QS World University Rankings uygulaması. Ücretsiz.

STAR WALK

Birçok ödül almış, interaktif bir astronomi rehberi. Gece cep telefonunuzun ya da tabletinizin kamerasını yukarı kaldırdığınızda size nereye baktığınızı, hangi takım yıldızını, uyduyu ya da gezegeni gördüğünüzü söylüyor. Uygulamanın ‘kozmik fenomenin ardında ne olduğunu görmek isteyen meraklılar’ için geliştirildiği belirtiliyor. Gezegenler, uydular ve yıldızlar hakkında detaylı bilgiler de var. Fiyatı 6.48 TL.

Üniversite tercihinde öğrencilerin en sıkyaptığı hatalar neler?

Üniversite adayları tercih yaparken en çok karşılaşılan hatalardan en önemlileri şöyle:

· Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanla örtüşmeyen bölümler seçmek,
· Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programlarını yazmak,
· Bölümlerin başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak tercih yapmak,
· Seçilen bölümlerin özel şartlarına dikkat etmemek,
· Kodlama hatası yapmak,
· Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri önceden iyi incelememek,
· Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önünde bulundurmamak,
· Okul türü, alan/kol/ bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet gibi bütün koşulların tam olarak karşılanamadığı programları tercih etmek.

ÖĞRENİM HARCI: İkinci öğretim öğrencilerinin her öğretim yılında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ödemek zorunda oldukları katkı payı. Öğrenim harcını ödemeyen öğrencilerin kayıt ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz.

ÖĞRENİM KREDİSİ: Bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amacıyla kayıtlı oldukları yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü olmayan borç para. Öğrenci mezun olduktan 2 yıl sonra taksitler şeklinde borcunu öder.

STAJ: Staj, eğitim hayatı boyunca edinilen teorik bilgileri uygulamaya dökme imkânını sağlayan, iş hayatına ilk adımın atıldığı hazırlık dönemi. Kariyer planlamasının da ilk durağı olan staj dönemi; kariyer yapmak için seçilen sektörü yakından tanıma olanağı sağlar.

Parmağınızın ucundaki 9 eğitici uygulama

Ergenin duyguları anlık bile değişebilir

Ergenlik çağındaki çocuğun duygularında genel olarak istikrarsızlık görülür. Bir gün önce çok mutludur, ertesi gün kabuğuna çekilebilir. Duygular anlık olarak bile değişebilir. Ebeveynin her defasında “Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu?” türü sorgulamalara girmemesi gerek. Odasına çekilen ve yalnız kalmak istediğini söyleyen bir ergenin ciddi bir sorunu olduğu düşünülüp kaygılanılmamalı. Yorgun hissedebilir, ders çalışmaya karşı isteksiz olabilir. Vücut enerjisi büyümeye harcanıyor gibidir. Yeni şeyler deneme merakı artar. Bu dönemde arkadaş grubu çok önem taşır. Fark edilmek ve takdir görmek ister. Bu ihtiyacını aile içinde gideremeyen ergen, farklı arkadaş gruplarına yönelir. Bu dönemde çocuklar her şeyden önce anlaşılma ve değer görme duygusunu yaşamalı. Fikir alışverişleri yapılmalı, saygıyla dinlenmeli. Nasihatler genellikle işe yaramaz. Arkadaşları eleştirilmemeli. Ebeveyn bu konuda ergenin arkadaşlarını tanıma yoluna gitmeli ve bunu çocuğuna hissettirmeli. Sevgi eksik edilmemeli. Evdeki genel ortamın gergin olmamasına dikkat edilmeli. Ergenlik dönemi çatışmalı ve gergin geçiyorsa bir uzmandan destek alınmalı.

Parmağınızın ucundaki 9 eğitici uygulama

4 MADDEDE TIP

PROGRAMIN AMACI: Uluslararası standartlarda bilgi birikimine sahip, halk sağlığı konularına duyarlı, etik değerlere bağlı, doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulayabilecek nitelikli hekimler yetiştirmek.

MÜFREDATIN YAPISI: Tıp fakültelerinde eğitim süresi 6 yıl. Yabancı dilde eğitim veren üniversitelerde, ihtiyaç duyan öğrencilerin tıp eğitimi öncesinde bir yıl süreyle eğitim dilinde hazırlık programına tabi tutulmasıyla beraber 7 yıla çıkabiliyor. Farklı uygulamalar da olmakla beraber, son yıllarda çoğu tıp fakültesinde ‘Organ/Sistem Temelli Entegre Eğitim Sistemi’ uygulanıyor. Bu sistemde, öğrenciler okula başladıkları ilk yıllardan itibaren klinik derslerle hastane ortamında bulunacakları bir eğitim sürecine dahil oluyor.

PROGRAMDA OKUYACAK KİŞİLERDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER: Tıp eğitimi uzun ve zorlu bir süreç. Öğrencilerin programlı ve sabırlı olmaları gerek. İyi bir tıp doktoru olmak aynı zamanda iyi bir bilim insanı olmak anlamına geliyor.

PROGRAMI BİTİRENLERİN ÇALIŞMA ALANI: Uzmanlık eğitimi sonunda uzman doktor ünvanıyla hastanelere atamaları yapılıyor. Mezunların ayrıca çeşitli özel sağlık kurumları ve araştırma merkezleri bünyesinde de çalışma imkânları var.

Parmağınızın ucundaki 9 eğitici uygulama

Harvard’dan burs fırsatı

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ünlü Harvard Üniversitesi’nin Joan Shorenstein Merkezi, politika alanında çalışanlara, akademisyenlere ve gazetecilere burs veriyor. Politika, medya ve kamu alanında yapılan araştırmaları geliştirmek, öğretim üyeleri, basın mensupları, öğrenciler ve politika yapıcılar arasında diyaloğu kolaylaştırmak amacıyla burs programı düzenleniyor. Kısıtlı sayıda olan kontenjan kapsamında bir dönem için katılımcılara 30 bin dolar destek verilecek. Yaşam ve seyahat giderleri ise burs kapsamında yer almıyor. Son başvuru tarihi Şubat olan burs için adaylarda iyi İngilizce ilgisi de aranıyor. Detaylı bilgiye internette http://shorensteincenter.org adresinden ulaşılabilir.