Video paylaşımından kimlik tespiti yapılabilir mi?

İnternette paylaşılan video üzerinden adli kanıt toplama ve kimlik tespitine imkan tanıyacak bir proje geliştiren Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Saffet Vatansaver'e Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 83 bin liralık proje desteği sağlayacak.
UÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, proje çalışmalarını artırmak amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı, savunma sanayi ile çalışan 8 firma (HAVELSAN, TAI, TEI, ROKETSAN, ASELSAN, ERMAKSAN, FİGES, FNSS) ile UÜ arasında imzalanan Savunma Sanayisi Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP), ilk meyvesini verdi.
Vatansever'in araştırmacı olarak yer aldığı ve ASELSAN Araştırma Merkezi ile ortak yürütülen "Sayısal Videolar Üzerinden Adli Kanıt Toplama ve Kimlik Tespitine Yönelik Yazılım Projesi", Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylandı. Müsteşarlık tarafından 83 bin liralık destek sağlanacak projeyle, sahte isimlerle yapılan video paylaşımlarından gerçek kimliklerin tespiti mümkün olabilecek.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Emir Dirik tarafından yürütülerek projenin bir yıl sonra tamamlanması öngörülüyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve savunma sanayine yönelik üretim yapan 8 firma ile 2016'da protokol imzaladıklarını hatırlattı.
Protokol kapsamında, hem araştırmacı yetiştirmeye başladıklarını hem de projeler geliştirdiklerini belirten Ulcay, "SAYP kapsamında hazırlanan projenin Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından kabul edilerek desteklenmesi, üniversite için çok önemli bir gelişme. Bilimden üretime, üretimden ekonomiye değer kazandırarak '3. nesil üniversite' hedefine ulaşmak için hızla yol almaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?