CMMI 5 sertifikası nedir?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün (YTE) yazılım geliştirme konusundaki başarısının, ABD Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce belgelendiğini bildirdi.
Ergin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK), TÜBİTAK BİLGEM YTE tarafından düzenlenen, "Yazılımda Yüksek Olgunluk" etkinliğine katıldı.
Amerikan Savunma Bakanlığının talebiyle Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce 1986 yılında geliştirilen "Entegre Yetenek Olgunluk Modeli"nin (CMMI), kuruluşların yazılım planlama, geliştirme, yapılandırma süreçlerini değerlendirdiğini anlatan Ergin, CMMI'ın, bu modelle kurumların olgunluk seviyesini ölçtüğünü söyledi.
Ergin, kamunun yaptığı yazılım tedarik projelerinde dünya çapında başarısızlık miktarının yüzde 60'ların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, "Yani 10 kamu kurumundan yaklaşık 6'sı bu işi başaramayacak ve kaynakları israf edecek. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 76." diye konuştu.
- "Dünyada 500 kuruluşun CMMI 5 sertifikası var"
Dünyada 500 kurum ve kuruluşun CMMI 5 sertifikası bulunduğunu belirten Ergin, özel sektörden ziyade kamunun bu sertifikaya sahip olmasının çok daha önemli olduğunu vurguladı. BİLGEM YTE'nin yazılım geliştirme konusundaki başarısının, ABD Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce, CMMI 5 sertifikasıyla belgelendiğini bildiren Ergin, bu bilinç ve gayretle çalışarak söz konusu belgenin Türkiye'ye güç katmasını temenni ettiklerini dile getirdi.
Ergin, kamunun CMMI 5'i almasının, özel sektöre de örnek olacağını aktararak, söz konusu sertifikanın TÜBİTAK BİLGEM YTE çalışanlarına ekstra sorumluluk getireceğini de kaydetti.
TÜBİTAK BİLGEM YTE Müdürü Cemil Sağıroğlu da CMMI sertifikalarının nasıl alındığı hakkında bilgi verdi. TÜBİTAK'ın bu alanda kaydettiği başarıya dikkati çeken Sağıroğlu, söz konusu sertifikanın kurumlara sağlayacağı avantajlardan da bahsetti.
Konuşmaların ardından BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'a CMMI 5 sertifikasını takdim etti. Gün boyu devam edecek etkinliğe, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci de katıldı.
- CMMI
İnsan, süreç ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaların ilerlemesi için dünyada liderlik yapan CMMI değerlendirmesi, Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünün sertifikalı denetçileri başkanlığında yapılıyor ve kuruluşlara 1'den 5'e kadar derece veriliyor.
Dünyada sayılı kurumların sahip olduğu 5. seviye yazılım geliştirme konusunda kuruluşun en üst seviyede olduğunu gösteriyor. ABD'de birçok askeri ve kamu projelerinde yüklenicilerin, CMMI modeline göre derecelendirilmesi ve en az seviye 3 olması gerekiyor. CMMI modeli, 101 ülkede kullanılıyor.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?