Hücresel veriye neden kota dayanmıyor?
Özellikle son dönemde çoğu kişi, internet paketiyle ay sonunu getiremiyor. Birçok kişinin internet kotası, ayın henüz ortalarındayken dolmaya başlıyor. Bu şikayetin özellikle 4,5G teknolojisine geçtikten sonra arttığı dikkat çekiyor. Peki, bundan kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor?
Günümüzde akıllı telefon bağımlılığının geldi durum ortada. Artık birçok işimizi bu cihazlar üzerinden hallediyoruz. Banka işlemlerinden yemek siparişine kadar tüm günlük işlerimizi ufak dokunuşlarla yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra sosyal medyada (Facebook, Twitter, Instagram vs.) ve YouTube gibi video izleme uygulamalarında da hayli vakit harcanıyor.
Yani gördüğümüz üzere akıllı telefonların artık telefon özelliğinden çok akıllı özellikleri kullanılıyor. Tabii bunu kullanmanın da bir karşılığı var. Yukarıda saydığımız hemen her işlem için internet bağlantımızın olması gerekiyor. Hızlı bir Wi-Fi ağına bağlı olduktan sonra bir sıkıntı olmuyor. Lakin Wi-Fi bağlantısının olmadığı veya zayıf olduğu yerlerde birçok kişi hücresel veri kullanmayı tercih ediyor. Fakat hemen herkesin ortak bir sıkıntısı var: Hücresel veri kotasıyla ay sonunu getiremiyoruz!
Bu şikayet özellikle son dönemlerde artmaya başladı. Daha doğrusu, yaklaşık 5 aydır yani 4,5G hayatımıza girdikten sonra şikayetler arttı. Bu nedenle artık birçok kişi 4,5G'den 3G'ye dönüş yapmaya başladı.
1 Nisan 2016 itibarıyla birçok kişi büyük bir hevesle 4,5G'ye geçiş yaptı. 3G'ye göre bariz bir fark olmasa da, hatırı sayılır hız artışı olduğu fark edildi. Lakin bu sevinç çok uzun sürmedi. Zira 3G'liyken kotasını dolduramayan kullanıcılara, kullandıkları paket yetmemeye başladı.
Aslında bunun nedeni çok basit. Bildiğimiz üzere 4,5G altyapısı 3G'ye göre daha hızlı çalışıyor. Bu nedenle akıllı telefonlarla hücresel veri üzerinden internete bağlandığımızda, verileri daha hızlı yüklediği için ve arka planda bunları yenilediği için biz farkında olmadan internet kotamız eriyor.
Örneğin Facebook'ta dolaştığınızı düşünün. 3G teknolojisi çok hızlı olmadığı için, baktığınız gönderinin altındakilerden sadece 1-2 tanesini yüklüyordu. Diğer taraftan 4,5G daha hızlı olduğu için, uygulama sayfadaki birçok gönderiyi yüklüyor. Böylece siz sayfayı aşağı kaydırdıkça paylaşımları çok daha hızlı görüntüleyebiliyorsunuz.
Bildiğimiz üzere YouTube uygulaması görüntü kalitesini internet hızına göre otomatik olarak ayarlıyor. 3G bağlantısı ile videoları 360p veya 480p kalitesinde izliyorduk. 4,5G'ye geçince bu kalite 720p ve 1080p, yani HD ve Full HD'ye çıktı.
Bu ve bunun gibi örnekler elbette çoğaltılabilir. Tüm bunları alt alta topladığımızda 4,5G ile internet paketimizin çok çabuk tükendiğini görüyoruz.
Şimdilik karşımıza 2 çözüm önerisi çıkıyor. Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz üzere 4,5G'den 3G'ye dönebilirsiniz. Bunun için Ayarlar / Hücresel / Hücresel Veri Seçenekleri / Ses ve Veri / 3G adımlarını takip edebilirsiniz.
Yok eğer ben hızdan ödün veremem diyorsanız da tek çözüm daha yüksek kotalı bir internet paketi almanız. Tabii burada ihtiyaca göre değerlendirmek önemli. Zira aylık 1 GB kota ile idare edebilen de var, 8 GB ile yetinemeyen de... İnternet paketini yükseltmeden önce aylık ortalama kaç GB internet kullandığınızı hesaplarsanız, ortaya daha sağlıklı bir sonuç çıkacaktır. Bunun için uygulama marketlerindeki hücresel veri sayacı programlarını kullanabilirsiniz.
Konular
- Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylemleri
- Whatsapp fotoğraflarımızı saklıyor mu?
- MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyicisi nedir?
- Geleceğin market ve fabrikalarında insanlar olmayacak
- Robot Sophia Türkiye'de
- Facebook'un yüz tanıma teknolojisi biyometrik bilgileri topluyor mu?
- Uzmanlardan profilime kim baktı tuzağı uyarısı!
- Türkiye'de siber güvenlikte teknolojinin kullanımı nasıl?
- İnternet kullanıcılarının güvenlik endişesi artıyor mu?
- Yapay zeka duygulanabilir mi?
- Teknoloji altyapımız ne oranda ve kime bağımlıyız?
- Google gittiğimiz her yeri biliyor mu?
- A'dan Z'ye cepteki SMS yağmurunda yeni dönemin özeti
- WhatsApp AB'de yaş sınırını 16'ya yükseltti
- Işıkla internete nasıl bağlanılır?
- AB üyesi ülkeler yapay zekaya ne kadar harcama yapıyor?
- Yapay zeka nedir?
- Telefon hatlarında açma-kapama ücretine düzenleme
- Uzmanlardan akıllı cihaz uyarısı
- Erkekler stratejist, kadınlar problem çözücü
- Dijital devrim nasıl olacak?
- Telefonlar için en iyi Antivirüs programları hangileri?
- WhatsApp'ın kurucusu istifa etti
- Facebook çöpçatanlık uygulamasını başlatıyor
- Viber'de bağlantı sorunu düzeldi
- Sosyal medya tacizlerinde en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor
- Blockchain nedir?
- Dolandırıcıların SMS oyununa dikkat!
- Twitter’dan şifrelerinizi değiştirin çağrısı
- Vodafone Cep Lira Şifremi Unuttum! Ne Yapmalıyım?