Blok zincir teknolojisi nedir?



Bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasındaki teknoloji olan Blockchain (Blok Zinciri) nedir? Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi ne amaçla kullanılır ve ne işe yarar? İşte Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi hakkında bilmeniz gereken her şey...

Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi verilerin ya da para transferlerinin güvenliğini sağlayan en güçlü güvenlik aracıdır. Bitcoin gibi kripto para birimlerini duyduysanız muhtemelen blockchain (blok Zinciri) teknolojisini de duymuşsunuzdur. Blockchain teknolojisi 25 yıldan uzun bir süredir kullanılmaktadır.

Blockchain (blok Zinciri) teknolojisi nasıl üretilir?

Blockchain (blok zinciri) teknolojisini anlamak için ilk olarak şifreleme bilimini anlamanız gerekmektedir. Şifreleme biliminin en akılda kalıcı açıklaması çocukluğumuzda anne ve babalarımızın parmağında gördüğümüz şifre çözücü yüzük ya da şifreli çantalardır. Şifre çözücü yüzükte alfabedeki her bir kelime bir numara ile ilişkilendirilebilmektedir. Şifreyi bilmiyorsanız mesajı okuyamazsınız. Modern şifreleme teknolojisi de şifre çözücü yüzüklerin bir nevi bilgisayar ortamına aktarılmış halidir ve bu şifreler veri ve dosyaları açan kodlar üretir.

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?

Peki dosyaları şifrelemek ve güven altında tutmak fakat erişim yetki düzeyi olan geniş grupların erişimine açma durumunda bu sistem nasıl işler? Ayrıca iki tarafın veri, ürün ya da hizmet alışverişi sırasında dolandırıcılık ve kredi kartı sahtekarlığının önüne geçme ve hırsızlık tespiti için ne yapılır?

İşte blockchain (blok zinciri) teknolojisi bu aşamada devreye girer. İnternet ortamında veriler kontrolümüz dışında kopyalanabilir, değiştirilebilir, karıştırılabilir ve tekrar düzenlenebilir. Bu durum internet doğasının bazen güzel bazen de sinir bozucu tarafıdır. Blockchain (blok zinciri) teknolojisi de veri ve transfer güvenliğini sağlamak amaçlı kullanılan teknolojidir.

Ethereum nedir? Ether nasıl satın alınır?

Litecoin nedir? Litecoin nasıl satın alınır?

Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi ne amaçla kullanılır?

Blockchain (blok zinciri) teknolojisinin merkezi olmayan ve dağıtılmış bir sistem olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu terimler blockchain (blok zinciri) teknolojisinin en eşsiz faydalarıdır. Blockchain (blok zinciri) teknolojisi işlemlerde aracı ya da komisyoncuları ortadan kaldırır. Merkezi bir işlem sistemi her türlü işlemi banka, kurum ya da şirket gibi bir aracı kurum vasıtasıyla sağlar. Merkezsiz blockchain (blok zinciri) teknolojisinde alım ve satım işlemleri kamuoyuna açık haldedir. Dağıtılmış blockchain (blok zinciri) teknolojisinde ise erişim güvenilir iki taraf arasında paylaşılır.

IOTA nedir? IOTA nasıl satın alınır?

Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi güvenilir mi?

Blockchain (blok zinciri) teknolojisi düğüm (node) adı verilen bilgisayarlar ağıdır ve her bir bilgisayarda oluşturulan ve bilgisayarın parçası olan işlem tüm bilgisayarlarda kayıt altına alınır. Şifreleme bilimi ise işlemi, eşsiz numara ve karakter ile şifreleyerek işlemdeki tüm taraflarca onaylanan güvenli bir işlem haline getirir.

Dash nedir? Dash nasıl satın alınır?

Kayıtların tarihi ve veritabanı block (blok) olarak adlandırılır. Her blok kendisinden bir önceki bloğun işlem tarihi bilgisini barındırır ve bir önceki blok ile zincirlenir. Bu sayede banka gibi aracı bir kurum yerine yazılım kodu bu kayıtları onaylanabilir hale getirir ve aracı görevi görmüş olur. İşlem onaylama hızı saniyenin milyarda biri hızla gerçekleşir. Blockchain (blok zinciri) sistemindeki hiçbir veri değiştirilemez, karıştırılamaz ya da yeniden düzenlenemez.

Dogecoin nedir? Dogecoin nasıl satın alınır?

Örneğin A markasından Bitcoin kullanarak alışveriş yaptığımızı düşünelim. A markasından 0.3 Bitcoin'lik bir ürünü ya da hizmeti alırken merkezi olmayan Bitcoin blockchain (blok zinciri) sistemine bağlanmamız gerekir. Sistem bağlantısı gerçekleştiğinde 0.3 Bitcoin'e karşılık gelen ürün için A markasına ödeme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem, Bitcoin sisteminin konusu olan tüm bilgisatyarlara anında yansır ve herkes tarafından görülebilir. Fakat kendi kimliğimiz ve A markasının kimliği geçici şifreleme imzası ile görüntülenir. Bu noktada A markasından alınan ürünün ve malın önceki sahibinin bilgileri görüntülenebilir. Her bilgi kayıt altına alındığında şifreleme mühürlenir ve işlem sona erer. Blockchain (blok zinciri) sistemi de A markasından ürün alan bizi ürünün son sahibi olarak kayıt altına alır.

TÜBİTAK 'blok zincir'i mercek altına aldı

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından, "1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2-3 Nisan'da gerçekleştirilen "1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı"nda, blok zincir teknolojilerinin kamu ve özel kurumlara uyarlanması, gerçek hayattaki uygulamalarıyla yasalardaki düzenlemeleri, ekonomide ve finansal süreçlerde akıllı kontratların kullanımı ve kripto paraların güvenliği gibi konuların değerlendirildiğini söyledi.

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geçen yıl Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kurulduğuna dikkati çeken Mandal, laboratuvarın kamu ve özel kurum ya da kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik blok zincir teknolojilerinin altyapısının oluşturulması, kurulumu, kripto paraların güvenlik ve mahremiyet analizi, iş modelleri, finans ve kitle fonlamaları konusunda çalıştığını bildirdi.

"Türkiye, blok zincir ekosistemine dahil olmalı"

Blok zincirin, gelecekte ülkelerin var olup olmama kaderlerini etkileyecek çok ciddi ve önemli bir teknoloji olduğunun altını çizen Mandal, şunları kaydetti:

"Blok zincir, kripto paraların altyapısını oluşturmasının da ötesinde, tıpkı yapay zeka gibi pek çok alanda karşımıza çıkacak bir teknoloji. Bu teknoloji ülkemiz için önemli fırsatların yanında riskler de barındırıyor. Fırsatların değerlendirilmesi ve risklerden kaçınılabilmesi için bu teknolojinin teknik detaylarının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Henüz yolun başındayız ancak ülkemizde bir farkındalık olduğunu görüyoruz. Dünyadaki teknolojik gelişmeler blok zincir alanında şekilleniyor. Türkiye'nin de bu ekosisteme dahil olması ve dijital birlikte yer alması için uluslararası iş birlikleri kurarak, teknoloji ve finans sektörleriyle entegrasyon yapılması gerekiyor."

"Blok zincir teknolojisinin yol haritası çıkarılacak"

Mandal, Ulusal Blokzincir Çalıştayı'nda, veritabanı teknolojisi alanında çalışan yerli ve yabancı 20'ye yakın uzman ve akademisyenin katılımıyla çok sayıda başlıkta paneller gerçekleştirildiğini söyledi. Çalıştaya ilginin beklenilenin üzerinde olduğunu vurgulayan Mandal, 2 gün süren etkinliğe yaklaşık 750 kişinin katıldığını bildirdi.

Mandal, etkinlik kapsamında blok zincir teknololojisine ilişkin bir eğitim programı da organize ettiklerini anımsatarak, eğitim sonunda 240 kişiye sertifika verildiğini belirtti.

Çalıştayla ilgili bir rapor hazırlanacağını aktaran Mandal, bunun Türkiye'nin blok zincir teknolojisi konusundaki yol haritası için önemli bir veri kaynağı olacağını dile getirdi. Blok zincir teknolojisi konusunda Türkiye'nin gerekli entegrasyonu sağlaması için TÜBİTAK olarak çeşitli çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Mandal, çalıştayın ikincisini de daha kapsamlı ve geniş katılımlı şekilde gelecek yıl düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Konular