Akıllı telefon kullanımında Avrupa'nın en bağımlısı hangi ülke?



Akıllı telefon kullanımında Avrupa'nın en bağımlısı Türkiye çıktı. Her 13 dakikada bir telefonunu kontrol eden Türkiye'deki kullanıcılar yatakta bile onu aklından çıkaramıyor, bir yıl içinde de yenisini almak istiyor.

Avrupa'da günde 48 olan akıllı telefonu kontrol etme sıklığı Türkiye'de 78'e çıktı. Danışmanlık kuruluşu Deloitte'un 33 ülkede 53 binden fazla katılımcıyla yaptığı 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Türkiye'deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, diğer bir deyişle her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor (2015'te bu sayı 70, dakika 15 idi). Gazete Habertürk'ün haberine göre bu alanda Türkiye'ye en yakın ülke 64 ile Norveç. Avrupa ortalaması 48 iken, gün içinde telefonlarına en az bakan ülke ise 37 kez ile Rusya. Türkiye'de kullanıcıların % 66'sı telefonlarını gereğinden daha fazla kullandıklarını kabul ederken, bu kesimin % 50'si telefon kullanımını sınırlamaya çalışıyor.

ONUNLA YATIYORUZ

Araştırmaya göre gece yataktayken telefonunu en çok kontrol edenler de yine Türkler. Avrupa'da % 40'lar seviyesinde olan bu oran, Türkiye'de % 85'e çıkıyor. Sabah uyanır uyanmaz cep telefonuna bakanların oranı Avrupa'da % 15 iken, Türkiye'de % 28'i buluyor. Yine gece yatmadan hemen önce mutlaka telefonunu kontrol edenlerin oranı Avrupa'da % 13, Türkiye'de ise % 23.

Şu anda kullandığı telefonu 12 ay içinde değiştirmeyi düşünenlerin oranı Avrupa'da % 36 iken, Türkiye'de ise % 56'yı buluyor. Üstelik, Türkiye'de bu kesimde yer alanların yarısından fazlasının (% 54) mevcut telefonları henüz birinci yılını bile doldurmamış.

AVRUPALI ESKİSİNİ SAKLIYOR TÜRKLER EŞE DOSTA VERİYOR

Araştırmaya göre Avrupa'daki kullanıcılar yeni bir telefon aldığında eskisini yedek olarak saklamayı tercih ederken (yüzde 40'lık oranla), Türkiye'deki kullanıcılar ise bir aile üyesine veya arkadaşına veriyor (yüzde 35'lik oranla). Telefon ile birlikte yüklü gelenler haricinde Türkiye'de kullanıcıların telefonunda ortalama 17 uygulama bulunuyor. Bu sayı Avrupa'da ise 24.

Konular