Facebook ve Twitter dolandırıcılarından korunmak için yapılması gerekenler



Son dönemde Facebook ve Twitter hesaplarının ele geçirilmesinde ciddi artış görülüyor. Dolandırıcılar sosyal medyada 'eş-dost' görünümüne bürünerek herkesi ağına düşürüyor. Korunma yöntemlerini listeledik.

Başta Facebook ya da Twitter olmak üzere sosyal medyada çok yakın arkadaşınızdan gelen 'kontöre ihtiyacım var gönderir misin?', 'Senin adına bir çekilişe katılıyorum hesabını verir misin?', 'Hediye çeki göndereceğim' tarzındaki mesajlar hayatınızı karartabilir.

Çünkü en yakın arkadaşınız zannettiğiniz kişi hacker olabilir. Son dönemde Facebook ve Twitter'da hesap hacklenmesinde ciddi bir artış yaşanıyor. Dolandırıcılar sosyal medyada 'eş-dost' görünümüne bürünerek herkesi ağına düşürüyor. Dolandırıcıların ağına düşmemek için yapılması gerekenler var.

Güçlü şifre belirleyin

- Öncelikle güvenlik ayarlarınıza bir göz atın. Profiliniz herkese açık mı? Kişisel bilgilerin paylaşımında bir parça mahremiyet hırsızlara karşı koruyucu olur. Tanımadığınız kişileri arkadaş olarak eklemeyin. Kişisel bilgilerinizi sosyal medya ya da herhangi bir internet sitesinde kesinlikle paylaşmayın. Resmi işlemler haricinde gerçek bilgilerinizi vermeyin.

- Güçlü şifre belirleyin. Her site için birbirinden bağımsız harf, rakam ve çeşitli noktalama işaretlerinden oluşan şifreler seçin. Doğum tarihiniz ya da tuttuğunuz takımı şifre olarak seçmeyin. İki kademeli korumayı kullanın. Cepten SMS onayını aktif hale getirin. Güçlü bir şifre en az yedi karakter olur. Kendi ve şirket adınızı içermez. Tam sözcük olmaz. Önceki parolanızdan çok farklıdır.

- Bir banka ya da arkadaşlarınız kredi kartı bilginizi sosyal medyadan istemez. Kredi kartı bilgilerinizi paylaşmayın. Zor durumda olduğunu söyleyen listenizdeki arkadaşınızı telefonla arayıp emin olun. Bir banka e-posta yoluyla ya da sosyal medya üzerinden şifre talep etmez.

Her linke tıklamayın

- Cezbedici görünen imkansız tekliflere temkinli yaklaşın. 2 bin liralık telefon ya da gözlük 200 liraya satılamaz. Facebook'ta sıkça başvurulan yöntem hediye çeki. Bu yolla cep telefonunuzdan size SMS attırıp paranızı alıyorlar. Listenizdeki arkadaşınızdan geldiği görünen hediye çeki ve ucuz ürün mesajlarına kanmayın.

- Son dönemde ortaya çıkan pek çok mobil uygulama var. Pek çoğuna üye olurken sizin var olan sosyal medya hesabınızla giriş yapmanız isteniyor. Bu şekilde kişisel bilgilerinize çok kolay ulaşabilirler. Her uygulamayı indirip hepsine üye olmayın. Üye olmak istediklerinizde yeni profil oluşturun.

- Facebook ya da Twitter'daki mesaj kutunuza arkadaşlarınızdan geliyor gibi görünen linklere tıklamadan önce düşünün. Bu bağlantılara tıklamak size pahalıya mal olabilir. Sizi sahte sitelere yönlendirip bilgilerinizi çalabildikleri gibi truva atı sayesinde bütün listenizdeki arkadaşlarınıza da aynı linkin gitmesine neden olup onları da riske atabilirsiniz.

- Sosyal ortamda özel hayatınızla ilgili fotoğraf paylaşırken ve yer bildiriminde bulunurken dikkatli olun. Oturduğunuz evde check in yapmamaya özen gösterin. Evinizin soyulmasına bile neden olabilirsiniz.

Nasıl geri alırsınız?

Facebook hesabınıza girildiğini fark ettiğiniz anda güvenlik bölümünden aktif oturumlar segmesinde şüpheli gördüğünüz oturum aktivitelerini sonlandırın. Hacker ilk olarak şifrenizi değiştiriyor. Eğer değiştirmediyse şanslısınız. Bu durumda ilk yapılması gereken şifrenizi hemen değiştirmek. Ama eğer hacker şifrenizi değiştirdiyse yine hesabınıza girmeye çalışın. 'Şifremi unuttum' seçeneğini seçin. Profil bilgilerinizi değiştirmediyse yine bir şekilde hesabınızı geri alma şansınız var. Güvenlik sorularıyla şifrenizi değiştirip profilinizi geri alabilirsiniz. Eğer hesabınızı hack'leyen kişi kötüye kullanıyorsa bu kez de şikayet edebilirsiniz. Bunları yaptıktan sonra da arkadaşlarınızı telefonla ya da diğer sosyal ağlarınız vasıtasıyla bilgilendirip sizden gelen linklere tıklamamalarını ve hesabınızın kötüye kullanıldığı yönünde şikayet etmelerini isteyin. Hesabınızı geri alana kadar mücadelenizi sürdürün. Twitter'da da benzer bir prosedür var.

Konular